„Ferentari Lux” este un proiect jurnalistic documentat și publicat de Dela0.ro, a cărui lansare a avut loc pe 23 mai 2016.

Derulat de-a lungul a șase luni de zile,  proiectul își propune să urmărească și să descrie traiul unor comunități din București lipsite de acces (ori cu acces precar / ilegal) la utilități publice.

Problema pe care am identificat-o e expusă sumar AICI.

Titlul proiectului nostru e un joc de cuvinte, jumătate paradoxal, jumătate ironic. Luxul e o unitate de măsură a iluminării. „Să se facă lumină!” în Ferentari dă însă și măsura unui efort de a înțelege: fără utilități publice, oamenii tot achită o factură, una infinit mai scumpă pentru întreaga societate. O „călătorie” prin viețile acestor oameni pare una în trecut, dar de fapt e în viitor. „Ferentari Lux” poate să însemne, în ultimă instanță, că nu ne putem permite luxul de a-i ignora.

Până în luna decembrie 2016 publicăm la fiecare 5-6 săptămâni reportaje ample, care vor întoarce problema pe toate fețele. Între documentarele scrise vom avea serii foto și video. Păstrăm și câteva surprize pentru final.

Proiectul publicistic este posibil datorită susținerii financiare acordate de compania Enel. Echipa Dela0.ro e responsabilă de produsul jurnalistic sub toate aspectele sale, de la alegerea subiectelor și a unghiurilor de abordare, până la documentare, editare și publicare.

Suntem Vlad Stoicescu (editor coordonator); Diana Oncioiu, Oana Dan și Andrei Crăciun (reporteri); Silviu Panaite și Zora Iuga (fotoreporteri); și Mihai Dragolea (video).

Logo-ul „Ferentari Lux” a fost realizat de Andreea Dobranici.