Rodica Păun e facilitator comunitar în cartierul Ferentari. Un fel de „omul bun la toate”: merge cu unii dintre cei mai năpăstuiți locuitori ai zonei să-și rezolve problemele birocratice, îi ajută să-și înscrie copiii la grădinițe și școli, îi învață să se organizeze pentru ca vocea și nevoile lor să se facă auzite.

Rodica lucrează la Policy Center for Roma and Minorities, o organizație non-guvernamentală care a pus în 2013 bazele unui club în Ferentari. Chiar așa se cheamă, Clubul mamelor, iar întâlnirile sale se țin în fiecare joi la o școală generală din cartier. Sunt bineveniți și bărbații, nu doar femeile – pentru că în cadrul Clubului participanții caută împreună soluții la problemele cotidiene cu care se confruntă.

La o întâlnire organizată recent de Club (în parteneriat cu Centrul Filia), femeilor din Ferentari li s-a vorbit despre violența domestică. Am fost acolo pentru a surprinde o bucățică din eforturile Rodicăi de a oferi o șansă sau măcar un sprijin locuitorilor cartierului.

Acesta e primul episod video dintr-o serie de cinci în cadrul căreia surprindem diferite scene din Ferentari, menite nu doar să însoțească reportajele scrise și fotoreportajele, ci și să le ofere micro-perspective. Vrem să înțelegem fenomenul urban Ferentari din cât mai multe unghiuri capabile să ilustreze perspectiva – dar vrem să „prindem” și viața așa-cum-este-ea, prin ochii și spusele locuitorilor cartierului.

O producție Dela0.ro
Imagine & montaj: Mihai Dragolea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.