La capătul Șoselei Sălaj din Ferentari, într-un triunghi stradal care găzduiește în miezul său câteva blocuri înalte, iar pe laterale case pitice, un frontispiciu anunță negru pe alb centrul comunitar „La Stela și Dana”.

Deschis inițial ca un fel de afacere socială, jumătate cafenea, jumătate spațiu de servicii sociale, stabilimentul a rămas doar cu obiectivele de suport comunitar. Cafeneaua de la început s-a pierdut pe drum – dar Stela Chiorea și Dana Vlăsceanu n-au vrut să renunțe nici în ruptul capului la adevăratul motiv pentru care deschiseseră porțile. Iar adevăratul motiv era legat de dorința de a-i ajuta pe ceilalți. Nu sunt deloc puțini cei care au nevoie de sprijin în Ferentari.

Pentru a putea achita în continuare chiria locului, Dana lucrează acum cu puștii de la Clubul de Educație Alternativă înființat de Policy Center for Roma and Minorities la Școala 147 din cartier. Banii pe care îi câștigă acolo sunt reinvestiți în existența centrului comunitar „La Stela și Dana”.

Pentru a mai reduce din cheltuieli, fetele se încălzesc la un radiator electric. Poate de la anul va fi mai bine, căci există câteva planuri pe agenda lor. Stela vrea să organizeze grupuri de suport pentru consumatorii de droguri din Ferentari. Pe Stela poate o știți deja din reportajul „Am fost smardoaică” publicat de Casa Jurnalistului.

În urmă cu puțin timp, Dana a strâns câteva sute de semnături în sprijinul unei inițiative de recondiționare edilitară a Parcului Humulești din zonă. Lista urmează să ajungă la Primăria Sectorului 5, cu solicitarea de a investi ceva, orice în refacerea parcului.

Pe Stela și pe Dana le-am întâlnit la mijloc de decembrie, când centrul lor comunitar a găzduit o acțiune pentru persoanele nevoiașe din Ferentari. S-au împărțit haine, sarmale, cadouri și un pic de praf magic.

Acesta e ultimul episod video dintr-o serie de cinci în cadrul căreia am surprins diferite scene din Ferentari, menite nu doar să însoțească reportajele scrise și fotoreportajele, ci și să le ofere micro-perspective. Am vrut să înțelegem fenomenul urban Ferentari din cât mai multe unghiuri capabile să ilustreze perspectiva – dar am vrut să „prindem” și viața așa-cum-este-ea, prin ochii locuitorilor cartierului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.